To nie jest kawa dla fanów gorącego naparu. Zdecydowanie przekonałem się o tym ostatnio.
Z dystansem
Uganda Umusale Chesogi to kawa, która od początku budziła we mnie mieszane uczucia. Opis kawy nie zwiastował eksplozji smaków, a jednak koza patrząca na mnie z etykiety zdecydowanie kazała dać kawie szansę. Pierwsze nasze spotkanie nie było najlepsze choć może to kwestia negatywnego nastawienia.
![uganda](https://kozarobikawe.pl/wp-content/uploads/2021/01/60AF6D84-D1BD-4DA9-B3E9-19EE207F6BEA-1-1024x1024.jpg)
Już przy drugim parzeniu okazało się, że nie tylko podchodząc do kawy na luzie i bez oczekiwań, ale też z dozą cierpliwości, możemy się bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Kawy z warszawskiej Javy nie za często gościły w moim domu ostatnimi czasy i chyba pora to zmienić, bo jestem bardzo usatysfakcjonowany.
Cierpliwość kluczem do sukcesu
Skąd taka zmiana? Tak jak wspomniałem w pierwszym zdaniu ta kawa lubi na nas poczekać w filiżance. Zaparz, przelej i zapomnij na chwilę. Przekonałem się niedawno, że właśnie w ten sposób potraktowana odwdzięcza się bardzo przyjemnym bukietem smaku.
![uganda](https://kozarobikawe.pl/wp-content/uploads/2021/01/IMG_5113-768x1024.jpg)
Tak jak wspominałem – początkowo opis „śliwka w czekoladzie, melasa i suszona żurawina” budziły we mnie wątpliwości, ale właśnie po przestygnięciu (nie że całkiem zimna) uwydatnia się słodki charakter jaki kryje w sobie Uganda, jako fan suszonej żurawiny, w ciemno rozpoznałbym ten smak. Kojarzycie takie klasyczne cukierki – śliwka w czekoladzie? No na bank! Właśnie ten smak zostaje w ustach gdy już przełkniemy kawę. Pijąc kawę na gorąco jest bardzo śliwkowo, ale posmak jest lekko goryczkowy, bardziej kojarzący się z wytrawną czekoladą, jeśli jednak zgodnie z moją radą dacie kawie nieco więcej czasu – jest słodycz i jeszcze więcej słodyczy. Trochę jak zjeść cukierka po świętach nie mając wyrzutów sumienia -> profit.
Koza poleca – Uganda z dripa
Do zaparzenia polecam drip Kalita. Tak, ze względu na jeszcze więcej słodyczy.
Moja receptura: 16g kawy zmielonej średnio (25 klik na komesiu) woda o temperaturze 92 stopnie Celsjusza i mała Kalita. Pierwsze zalanie 30 ml wody i 30s. Następnie dolewam do 70, dalej 120, 180 i 250 ml. Dolewam co ok. 30s tak, żeby kawa nie przesychała. Całość parzenia to 3:05. Później chwila cierpliwości i cieszymy się słodyczą 😉
Uganda Umusale Chesogi co prawda nie jest już dostępna w ofercie Javy, ale znaleźć ją można jeszcze na stronie Konesso! A do kaw od Javy powrócę jeszcze na pewno niebawem 😉
Więcej kawowych testów znajdziecie tutaj 😉